Dankort + VISA/Dankort Mastercard VISA JCB Maestro

hey planet

preload spinner

hey planet is eind 2016 opgericht door insectenwetenschapper Malena Sigurgeirsdottir en sociaal ondernemer Jessica Buhl-Nielsen. Hun missie is om een duurzamere eetcultuur te creëren door voedselinsecten te integreren.

 

hey planet wordt geproduceerd in Denemarken.

 

hey planet geschiedenis

  • Een insectenwetenschapper en een sociaal ondernemer ontmoeten elkaar in Kopenhagen okotober 2016 en ze beginnen te praten. Ze praten over wereldwijde problemen; ondervoeding, voedselzekerheid, genderongelijkheid en insecten. Insecten, stelt Malena, zijn de meest voedzame hulpbron met een zeer kleine klimaatvoetafdruk. Ze zijn relatief eenvoudig te produceren, vrij van pesticiden en antibiotica en nemen daardoor weinig ruimte in beslag omdat ze in steden verticaal kunnen worden gekweekt. Bovendien kunnen ze zelfs gevoed worden door voedselafval.

 

5 jaar geleden in Tanzania

  • Ze weet dit allemaal omdat ze het zelf heeft meegemaakt en het vak 5 jaar heeft bestudeerd. Als vegetariër was ze niet zo zeker van het eten van de sprinkhanen die ze kreeg van haar gastgezin in Tanzania. Maar het zou waarschijnlijk het beste zijn om te integreren in de lokale cultuur, dacht ze. Na bijna een jaar insecten te hebben gegeten, voelde ze zich minder moe en nam haar bloedbeeld toe nadat ze meer eiwitten, ijzer en vitamine B12 uit de sprinkhanen had geconsumeerd.

 

Risotto van larven

  • Terug in Kopenhagen, tijdens een rupsdiner, beginnen Malena en Jessica groot te denken. Jessica, die een zakelijke achtergrond heeft en ervaring heeft met het maken van een maatschappelijke case tot een modebedrijf, vond de risotto erg lekker. Omdat het zowel lekker, voedzaam als duurzaam is, waarom hebben we dan in vredesnaam niet meer insecten gegeten? Het antwoord was natuurlijk simpel - omdat de meeste mensen het walgelijk vinden! Dus begonnen ze  poeder van insecten te maken en ze te integreren in voedsel dat we al kennen, zoals snacks, hamburgers en smoothies. En al hun vrienden vonden het erg leuk!

 

De smaak van een revolutie!

  • Samen zijn ze begonnen aan een missie om de planeet te redden door een geheel nieuwe markt te creëren van voedingsmiddelen op basis van insecten. Het doel is om mensen bewust te maken van de voedingskwaliteiten van insecten en insecten te integreren in een normaal onderdeel van ons dieet, zodat we een duurzamere eetcultuur kunnen creëren. We zullen ook rechtstreeks werken in ontwikkelingslanden waar we vrouwelijke boeren kunnen ondersteunen bij het verhogen van hun productie om zichzelf financieel te ondersteunen en tegelijkertijd voedingstekorten te bestrijden.

 

Duurzaamheid

  • Insecten hebben veel van de voedingsvoordelen die we ook uit vlees halen en hebben een vergelijkbare klimaatimpact als planten. hey planet missie is het om insecten in voedsel te integreren omdat ze lekker, voedzaam en duurzaam te produceren zijn. Insecten zijn zeer effectief in het omzetten van inputs (voer en water) in eiwitten die we kunnen eten. Hun zogenaamde voederconversieverhouding is veel beter dan die van andere dierlijke eiwitbronnen, omdat insecten koudbloedig zijn en zich heel snel voortplanten. In vergelijking met sommige plantaardige eiwitten kan zelfs worden gesteld dat insecten duurzamer zijn. Zo heeft de productie van sojabonen wat ruimte en water nodig waar insecten verticaal kunnen worden geproduceerd.

 

Eiwit

  • Eiwit is een essentiële voedingsstof die nodig is om cellen in het lichaam op te bouwen, te onderhouden en te herstellen. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Er zijn 20 aminozuren en 9 daarvan zijn gedefinieerd als de essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren zijn zuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar die we moeten verkrijgen door voedsel te eten. Dus wanneer u uw dagelijkse proteïne eet, moet u altijd rekening houden met 3 factoren: kwaliteit, verteerbaarheid en kwantiteit. De beste vorm van eiwitbron bevat alle 9 essentiële aminozuren (hoge kwaliteit), veel eiwitten (kwantiteit) en wordt gemakkelijk verteerd en opgenomen door ons lichaam (verteerbaarheid). Insecteneiwit is een van de beste eiwitbronnen omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat, ons 60-75% eiwit geeft en een verteerbaarheid tot 98% heeft. Door insectenmeel te eten krijg je op een duurzame manier het beste eiwit binnen.

 

Vezels

  • Vezels zijn het onverteerbare onderdeel van plantaardig voedsel dat voorkomt in groenten, fruit, granen en peulvruchten. Het is een soort koolhydraat dat helpt onze spijsvertering gezond en schoon te houden. Vezels gaan onverteerd door ons lichaam en verbeteren de darmen en spoelen schadelijke stoffen uit ons systeem. Maar niet alleen planten bevatten vezels, insecten bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels. De meest voorkomende vezelvorm bij insecten is chitine, een onoplosbare vezel afkomstig van het exoskelet. Chitine is erg goed voor ons omdat bekend is dat het antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft die veel potentiële gezondheidsvoordelen bieden.

 

Omega-3

  • Omega-3 is een essentieel vetzuur. Het zijn vetten die belangrijk zijn voor ons lichaam om te functioneren en te ontwikkelen. Het is goed voor onze hersenen, ogen en hart. Het woord essentieel vertelt ons dat voedingsstoffen niet in ons eigen lichaam kunnen worden aangemaakt, maar dat we het via onze voeding moeten krijgen. De meest voorkomende essentiële vetzuren zijn omega-3 en omega-6. We halen Omega-3 uit zeevruchten of lijnzaad en Omega-6 is verkrijgbaar bij de meeste plantaardige oliën. Omdat insecten verwant zijn aan de schelpdierwereld, halen we een goede hoeveelheid gezonde vetten en omega-3 uit insecten.

 

IJzer

  • IJzer is een mineraal dat een essentieel onderdeel is van hemoglobine. Hemoglobine vertegenwoordigt ongeveer tweederde van het lichaamsijzer. Als u niet genoeg ijzer eet, kan uw lichaam niet genoeg gezonde, zuurstofdragende rode bloedcellen aanmaken. Er zijn twee soorten ijzer: heemijzer en niet-heemijzer. Heemijzer wordt aangetroffen in dierlijk voedsel, zoals vlees, gevogelte en zeevruchten. Niet-heemijzer wordt daarentegen aangetroffen in plantaardig voedsel zoals granen, bonen en groenten. Ons lichaam absorbeert ijzer uit dierlijke eiwitten (heemijzer) beter dan ijzer uit plantaardige eiwitten (niet-heem). Dit is een van de redenen waarom een vegetariër meer risico loopt op het ontwikkelen van bloedarmoede door ijzertekort dan mensen die vlees eten. Eetbare insecten zitten vol heemijzer, dus ze kunnen een goede bron zijn in je dieet om ervoor te zorgen dat je je dagelijkse ijzer binnenkrijgt en daarmee bloedarmoede voorkomt.

 

Vitamine B12

  • Vitamine B12 is een voedingsstof die helpt om zenuwen en bloedcellen gezond te houden. Het voorkomt ook een vorm van bloedarmoede waardoor mensen moe en zwak kunnen worden. Je vindt B12 alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. B12 wordt meestal niet gevonden in plantaardig voedsel, maar er zijn verrijkte voedingsmiddelen op de markt met toegevoegde vitamine B12. Wil je er zeker van zijn dat je je dagelijkse vitamine B12 binnenkrijgt, dan zijn eetbare insecten een sterke bron. In insecten vind je meer vitamine B12 dan in andere dierlijke producten.

 

Essentiële vitamines en mineralen

  • Eetbare insecten bevatten veel eiwitten, vezels, omega-3, ijzer en vitamine B12. Maar insectenmeel bevat ook veel andere essentiële vitamines en mineralen. Dit omvat vitamine A, D en E en mineralen zoals calcium, magnesium en zink. Het voedingsprofiel van een insect is bijna te mooi om waar te zijn en kan je van veel voeding voorzien in de beste kwaliteit en kwantiteit.

 

Veel gestelde vragen

 

Zijn de producten veganistisch of vegetarisch?

  • Nee, hey planet producten bevatten insecten en kunnen daarom niet worden geclassificeerd als veganistisch of vegetarisch. Veel veganisten en vegetariërs die ze zijn tegengekomen, gaan echter akkoord met het eten van insecten, omdat ze kunnen helpen in belangrijke voedingsbehoeften te voorzien, waaronder vitamine B12 en eiwitten; omdat ze duurzaam zijn om te produceren; en omdat er een hoog niveau van dierenwelzijn is en niets erop wijst dat insecten pijn voelen.

 

Gebruikt hey planet hele insecten of poeders in de producten?

  • Ze gebruiken alleen poedervormige insecten, wat betekent dat hele insecten worden vermalen tot fijn poeder. Dit maakt hun producten aantrekkelijk voor ons, westerse consumenten, en het heeft ook het voordeel dat het een hoge voedingsconcentratie biedt.

 

Hoe smaken insecten?

  • De insecten die Wholi momenteel gebruikt, zijn buffelolarven en krekels. Buffelolarven hebben een mooie notensmaak die erg lijkt op pinda's, terwijl krekels diepere tonen van umami heeft. Beide zijn ideaal om te bakken, smoothies of aan pap toe te voegen.

 

Waar komen de insecten vandaan?

  • De insecten die het meest worden gebruikt zijn buffelolarven, afkomstig van boerderijen in Nederland. De buffelorupsband wordt verticaal omhoog gebracht in een soort plankensysteem, waardoor hij weinig ruimte inneemt.  De krekels zijn van vergelijkbare boerderijen. Momenteel halen ze krekels van een boerderij in Canada.


Voelen insecten pijn?

  • Er is een aantal onderzoeken uitgevoerd om het dierenwelzijn van insecten te beoordelen. Er zijn geen aanwijzingen dat insecten stress of pijn kunnen voelen. Het is een gebied dat nog steeds wordt onderzocht.

 

Is vegetarisch of veganistisch niet beter dan insecten eten?

  • hey planet vindt het geweldig als iemand ervoor kiest veganistisch / vegetarisch te zijn. Maar als je een duurzaam dieet wilt, is het ingewikkelder om dan te zeggen dat het 100% veganistisch of vegetarisch moet zijn. Het hebben van een duurzaam dieet betekent dat je je lichaam voorziet van alle noodzakelijke voedingsstoffen voor zo min mogelijk middelen. Afhankelijk van waar je je mango / avocado / sojabonen vandaan haalt, is het niet per se duurzamer dan het eten van insecten, omdat insecten erg rijk zijn aan eiwitten, vitamine B12, ijzer en een verscheidenheid aan andere mineralen en vitamines. We raden je aan het EAT-Lancet-forum te bezoeken voor meer informatie over een duurzaam voedingspatroon.

 

Zijn er niet veel insecten nodig om mensen te voeden in vergelijking met ander vlees?

  • Insecten zijn uiterst effectief in het omzetten van het voer dat ze eten in meer lichaamsgewicht, wat betekent dat ze snel groeien. Wholi-insecten komen van verticale boerderijen en nemen weinig ruimte in beslag. Op deze manier is het mogelijk om een grote hoeveelheid insecten te produceren in vergelijking met bijvoorbeeld rundvlees, dat extreem veel middelen in beslag neemt.

 

Vernietigt hey planet de natuur niet door alle insecten uit hun leefgebied te halen?

  • Nee. De insecten worden op boerderijen gekweekt en worden niet uit het wild gehaald. Het eten van insecten in vergelijking met veel andere eiwitbronnen helpt de natuur eigenlijk, omdat het minder voer, minder water en minder grond nodig heeft om te produceren.

 

Hoe worden de insecten gedood?

  • Verschillende boerderijen gebruiken verschillende technieken, die allemaal goedgekeurd, veilig zijn en rekening houden met dierenwelzijn. Het kan bijvoorbeeld door te bevriezen of door het gebruik van CO2 zijn.

 

Zijn insecten gezond?

  • Insecten zijn erg voedzaam, vooral in vergelijking met de weinige middelen die nodig zijn om ze te produceren. Een insecten is een dier en daarom is de kwaliteit van eiwitten hoog, met alle 9 essentiële aminozuren. Dit kan een uitdaging zijn om er genoeg van te krijgen als je geen vlees eet. Het eiwit heeft ook een hoge verteerbaarheid. Insecten bevatten vitamine B12, dat moeilijk te verkrijgen is uit een plantaardig dieet, evenals ijzer, magnesium, calcium en zink. Insecten bevatten vezels, in tegenstelling tot alle andere soorten vlees.

 

Zijn de insectensnacks biologisch?

  • Alle ingrediënten van hey planet zijn biologisch gecertificeerd, behalve de insecten. De reden waarom de insecten niet gecertificeerd zijn, is omdat er op dat gebied een gebrek aan EU-regelgeving is en het dus nog niet mogelijk is om ze te certificeren. Maar de insecten die ze gebruiken zijn gefokt zonder het gebruik van pesticiden of antibiotica.