Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor het bedrijf Dansk Tang, gevestigd in Odsherred in Denemarken
De Deense wateren zijn een pure schatkamer; gevuld met duurzaam voedsel, b.v. zeewier, dat veel goede eigenschappen heeft.
Het zeewier wordt duurzaam geoogst, dat wil zeggen boven de groeizone, zodat het vervolgens weer gaat groeien.
Op deze manier helpen jullie allebei om stikstof uit de zee te verwijderen en heerlijk voedsel te creëren voor je dagelijks leven.
Zeewier heeft een verbazingwekkend effect op de opname van voedingsstoffen
Het verschil is dat het zeewier er geen wortels voor nodig heeft, zoals we dat wel zien bij planten op het land.
Dit komt doordat de cellen van het zeewier in direct contact staan met het water.
Jarenlang is de lozing van te veel nutriënten in mariene gebieden een politieke kwestie geweest.
en hier speelt zeewier een belangrijke rol.
Het vermogen van zeewier om voedingsstoffen tijdelijk te binden helpt het probleem.
maar wanneer het sterft, keren de voedingsstoffen terug naar het watermilieu of binden ze zich aan de zeebodem.
Als we daarentegen een deel van dit zeewier verwijderen/oogsten, helpen we het nutriëntengehalte in de zee te verminderen.
Het oogsten van zeewier moet duurzaam gebeuren, dat wil zeggen boven de groeizone
Zo gaat het zeewier weer uitschieten en hoeft er niet eerst een nieuwe alg te ontstaan.
Na enige tijd is de plant klaar om opnieuw geoogst te worden, nu met nieuwe opname van voedingsstoffen die weer worden verwijderd.
Oogst nooit in gebieden met weinig zeewier. In gebieden met veel zeewier is het belangrijk om dit te doen.
Zo blijft de biodiversiteit behouden en kan er binnenkort dus weer op deze locatie geoogst worden.
Bij de productie van Dansk Tang ontstaat geen afvalproduct - en daar zijn ze trots op!
Alles wordt gebruikt en dat kunnen ze omdat hun zorgvuldige sorteerproces ervoor zorgt dat al het gebruikte zeewier klaar is voor gebruik.
Het doel is om het eerste CO2-negatieve bedrijf te worden, net zoals de mondiale doelstellingen van de VN een integraal onderdeel zijn van het DNA van Dansk Tang.
Het familieproject
Het waren ondernemersdromen voor Claus Marcussen, die in 2016 samen met zijn zoon Simon Weber Marcussen,
startte het familieproject Dansk Tang.
De wereld is al lang op zoek naar nieuwe kansen voor duurzame voeding en daarom doen Claus en Simon graag hetzelfde
bewust van de vele voordelen van het gebruik van zeewier in de keuken.
De Deense wateren zijn een onontdekte moestuin geweest, gevuld met verschillende soorten zeewier,
zowel zoet als hartig, voor salades, voor steak en vegetarische gerechten.
Het droogproces van zeewier vindt plaats met behulp van zonne-energie en overtollige warmte
De verpakking van de producten is herbruikbaar met gedroogd zeegras als verpakkingsvulling
- en de oogst zelf vindt dus duurzaam plaats, zodat het zeewier kan blijven groeien.
De vele goede eigenschappen van zeewier als voedingsmiddel hebben ook een aantal van de beste chef-koks ter wereld aangetrokken en in feite was de eerste klant van Dansk Tang de drievoudige winnaar van de prijs voor het beste restaurant ter wereld, Noma.
De toenmalige chef-kok van het Michelin-restaurant, Claus Henriksen, was al vanaf de beginjaren van het bedrijf betrokken bij het bedrijf.
en gaf Claus en Simon het geloof dat het Deense zeewier de harten van de wereld kon veroveren.
Ben je veganist of vegetariër? - Dan is zeewier precies wat je zoekt!
De voordelen van zeewier zijn dat het een fantastische bron is van vitamines, mineralen, eiwitten etc.
Zeewier is een alg die het hele jaar door geoogst kan worden, wat zeer atypisch is vergeleken met wat we kennen van gewassen op het land.
en om dezelfde reden variëren de voedingsstoffen in zeewier enorm.
In de ogen van sommige mensen heeft een vegetarisch dieet de neiging om een beetje te saai en eentonig te worden.
en hier kan zeewier een bijdrage leveren
met veel kookopties en ongelooflijke umami-smaken die velen vaak associëren met vlees.
Het stukje vet dat in zeewier zit, heeft een samenstelling van essentiële omega 3- en 6-vetzuren,
het bevat ook ijzer, calcium, fosfor en magnesium, evenals een hoog eiwitgehalte.
Met andere woorden: zeewier is een goede bron van veel van de dingen die je
als vegetariër of veganist dreigen te ontbreken.
Gedroogd zeewier
Søl/Dulse:
Gedroogd Søl/Dulse-zeewier. Sol; het zeewier wordt door sommigen genoemd, en door anderen Dulse,
maar het is precies hetzelfde soort zeewier.
Het langzaam groeiende Søl-zeewier is een rode alg en groeit vooral in Ierland, Noorwegen en IJsland.
Søl wordt ook wel: "Bacon of the sea" genoemd, de reden is dat het een ongelooflijk heerlijke umami-smaak heeft
wanneer het zeewier wordt gebakken, krijgt het een zeer intense smaak en kan het qua intensiteit soms op bouillon lijken.
Serveersuggestie:
Søl/Dulse past goed bij een stoofpot of bij vis
Het kan ook als bouillon worden gebruikt
Probeer bijvoorbeeld zeewier in je volgende omelet
Rooster het gedroogde zeewier in de oven gedurende ca. 20 minuten tot de gewenste knapperigheid is bereikt
Søl/Dulse-zeewier past ook heel goed bij ijs en desserts.
Sukkertang / Suikerkelp:
Gedroogde kelp is een musthave in elke moderne keuken, omdat de kelp een breed scala aan gerechten op smaak kan brengen
zoals Humus, Pesto, soep, salades, omelet of gewoon als friet.
Suikerkelp heeft een zoetheid en umami en bij hoge temperaturen in de oven zal het karmeliseren
en een spannend ingrediënt zijn voor elk dessert.
Houd er rekening mee dat de tang tot minimaal 75 °C moet worden verwarmd (doorverwarmd)
dit geldt voor allerlei gerechten.
Serveersuggestie:
Bij verhitting in de oven tot ongeveer 170 graden krijgt de Sugar Tang een gekarameliseerde consistentie,
waardoor het heerlijk is in b.v. desserts.
Bij het koken absorbeert het zeewier water en krijgt het een "natuurlijke" textuur, waardoor het geschikt is
als vulling in soepen, precies zoals je het kent uit de Aziatische keuken
Het gedroogde suikerzeewier kan ook met voordeel als korrels of poeder worden gebruikt
in beide vleesgerechten of als ingrediënt bij het bakken.
Kombu tang:
Een delicaat fijne Noordse kombutang, in tegenstelling tot de wat sterkere uit Azië.
De kombutang wordt in het voorjaar geoogst als hij lekker knapperig is.
Het zeewier wordt gedroogd op < 40 graden, wat bijdraagt aan een belangrijk en optimaal behoud van vitamines en mineralen.
Serveersuggestie:
Kombu zeewier, ook wel vingerzeewier genoemd, is een smaakversterkend zeewier, daarom bijzonder geschikt voor dashi
(Japanse visbouillon) zeewier is een belangrijk ingrediënt
Ook kun je het zeewier, na het zacht worden, in reepjes snijden en bijvoorbeeld gebruiken in soepen, salades of warme gerechten.
Blæretang: / Blaaswier:
Gedroogd blaaswier is een Deense specialiteit.
Blaaswier wordt geoogst in gebieden met veel stroming, wat een hoge kwaliteit garandeert
en je kunt hem dus weer vergelijken met degene die je aangespoeld op het strand ziet liggen.
Blaaswier heeft een hoog gehalte aan voedingsvezels, dit kan meer dan 50% in het gedroogde zeewier zijn
en het is extreem rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten.
Het blaaswier kan gebruikt worden in gerechten als hummus, pesto, soep, stoofschotels,
maar ook absoluut fantastisch als geroosterde toppings op salades.
Het is te allen tijde aan te raden dit type tang voor gebruik te laten weken, om de ongewenste sporen te verwijderen,
wat kan voorkomen bij dit type tang, omdat het een zeer complexe vorm heeft.
Serveersuggestie:
Blaaszeewier is heerlijk na het weken en vervolgens koken,
waar het een smaak geeft die goed past in een frisse salade.
Rooster het zeewier in een pan met een beetje olie en maak er een heerlijke dip van met bijvoorbeeld pesto gemengd met een aangezuurd product.
Blaaskelp, gedroogd in vlokken, kan met voordeel worden gebruikt als specerij in stoofschotels
Blaastangen kunnen ook als chips worden gebruikt.
Havsalat / Zeesla:
Zeesla, zowel zeesla als zeesla genoemd, wordt geoogst in zout water en gedroogd met behulp van zonne-energie.
waardoor het product een zogenaamde Co2-negatieve status krijgt,
wat positief bijdraagt aan de totale Co2-rekening voor Denemarken.
Gedroogde zeesla heeft een intensere smaak dan het verse zeewier.
De consistentie is zeer poreus en als je erop kauwt, zwelt het weer op
en je krijgt bijna dezelfde consistentie als de verse.
Het is te allen tijde aan te raden dit type tang voor gebruik te laten weken, om de ongewenste sporen te verwijderen,
wat kan voorkomen bij dit type tang, omdat het een zeer complexe vorm heeft.
Serveersuggestie:
Zeesla kun je gebruiken als ingrediënt in een salade, risotto of soep.
Zeezout kan peterselie of andere kruiden vervangen als het gedroogd en gegranuleerd is.
Zeesla is het soort zeewier dat tijdens het drogen het minst verandert.
Wanneer het wordt geweekt, wordt het bijna net zo vers en kunnen hele bladeren worden gegeten, net als een gewone salade
Vingetang:
Vleugelkelp, ook wel "Northern Wakame" genoemd, heeft een zeer kenmerkende licht zoute salmiaksmaak,
waardoor het zich net iets onderscheidt van de andere zeewiersoorten en bijzonder lekker is tijdens het koken.
Vleugeltangen hebben een soort stevige centrale ribbe, die je eenvoudig kunt verwijderen als je dat wilt,
maar kan ook prima gebruikt worden bij de middenrib, die al na zeer korte tijd mals wordt.
Als je een zeewierliefhebber bent, eet je dit soort gedroogd zeewier graag als tussendoortje.
Zeewier wordt in het voorjaar en de vroege zomer in Ierland geoogst.
Serveersuggestie:
Kan na het weken als salade gegeten worden
Kan worden geroosterd of gebakken voor heerlijke snacks
Kan worden gebruikt als smaakversterker in alles, van brood tot salades
Irish Moss:
Gedroogd zeewier van Iers mos geoogst in de Isefjord, waar de absoluut beste levensomstandigheden voor dit soort zeewier te vinden zijn,
wat ook betekent dat de kwaliteit bijzonder hoog is, wat goed te zien is aan de manier waarop het zeewier zijn prachtige paarse kleur behoudt.
Het zeewier wordt het hele jaar door met de hand geoogst, op slechts één meter diepte, door medewerkers in steltlopers.
Het is dit soort zeewier waaruit het veganistische zetmeelcarrageen (E-407) wordt gewonnen
dat in alles wordt gebruikt, van tandpasta tot zacht ijs.
Irish Moss heeft een bijzonder hoog gehalte aan carrageen en is daarom een veelgebruikt ingrediënt
in alles, van koken tot bierbrouwen en zelfs in cosmetica.
Irish Moss wordt door veel Deense koks in het alledaagse taalgebruik bloemkoolstengels genoemd.
Het is te allen tijde aan te raden dit type tang voor gebruik te laten weken, om de ongewenste sporen te verwijderen,
wat kan voorkomen bij dit type tang, omdat het een zeer complexe vorm heeft.
Serveersuggestie:
In eerste instantie wordt het zeewier gebruikt als zetmeel, maar na het verzachten wordt het zeewier bijna als de verse versie
of je hebt de mogelijkheid om chips te maken van het gedroogde zeewier.
Savtang
Deens zeewier wordt geoogst in gebieden waar veel stroming staat, waardoor de kwaliteit van het zeewier van wereldklasse is.
Zeewier is een van de bekendste Deense zeewiersoorten en heeft een rijk gehalte aan vitamines en mineralen
en een voedingsvezelgehalte van meer dan 50% in gedroogde vorm.
Serveersuggestie:
Saw Tang is vooral heerlijk na het weken en koken, waar het zal presteren
een nootachtige smaak die heel goed past in b.v. een salade.
Rooster het zeewier in een pan met een beetje olie en maak er een dip van b.v. pesto gemengd met aangezuurd product.
De gedroogde Sawtangvlokken kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden als specerijen in gestoofde gerechten,
waar het zeewier een umani-smaak toevoegt.
Zaagsel kan ook als chips worden gegeten
Gedrrogd Zeewiermix
Kattegat - Zaagtang, blaaswier & Sukkertang/Suikerkelp:
De beste vorm van zeewierkruiden met een diepe smaak en een extreem hoog gehalte aan voedingsvezels.
De Kattegat granulaatmix is met zorg samengesteld, zodat u een gemakkelijk te gebruiken granulaat heeft
voor een goede smaakbeleving bij het koken.
Korrelverdeling: 41% zaagkruid, 41% blaaswier en 18% suikerkelp.
Het Kattegat granulaatmengsel is geschikt voor b.v. ovenschotels en stoofschotels, gehaktgerechten, gebak en allerlei visgerechten.
Je giet het gegranuleerde en gemengde zeewier gewoon rechtstreeks uit de zak,
Zo is hij supermakkelijk te gebruiken tijdens het koken.
Alle drie de soorten zeewier worden wild of in de aquacultuur geoogst in het Kattegat, dichtbij het noordwestelijke deel van Odsherred.
Isefjord - Søl/dulse, zeewier en zeesla:
Zeewiermix Isefjord bestaat uit de fijnste granulaatmix: Søl/Dulse, Sukkertang/Suikerkelp en Zeesla.
Enkele van de beste soorten zeewier die je in de Isefjord kunt vinden; een fjord die zich uitstrekt van Holbæk, tot Hundested, tot Rørvig.
De suikerkelp is afkomstig van de Deense kelpboerderij in Rørvig, waar ze het zelf verbouwen.
De overige soorten zeewier zijn afkomstig van wilde oogst.
Granulaatverdeling: 40% Søl/Dulse, 40% Suikerkelp en 20% Zeesla.
Het Isefjord granulaatmengsel is geschikt voor b.v. smoothies, soepen, pizza, visgerechten, wortelgroenten, omeletten en taarten.
Rørvig – Søl/Dulse, suikerkelp en kombutang:
Zeewiermix Rørvig bestaat uit de fijnste granulaatmix: Søl/Dulse, Suikerzeewier en Kombutang.
De wateren rond Rørvig zijn een parel voor deze speciaal geselecteerde zeewiersoorten voor deze granulaatmix,
waarbij de wens was om een mix te creëren met een hoog umami-gehalte.
Granulaatverdeling: 50% Søl/Dulse, 25% Suikerkelp en 25% Kombutang.
Het granulaatmengsel is geschikt voor b.v. gebak, soepen, wortelgroenten, kip, vleesgerechten en visgerechten.
De suikerkelp is afkomstig van de kelpboerderij van de Deense Tang in Rørvig, waar ze het zelf verbouwen.
De overige soorten zeewier zijn afkomstig van wilde oogst.
We gebruiken uw naam en commentaar om deze openbaar weer te geven op deze website. Uw e-mailadres garandeert dat de auteur van deze post contact met u kan opnemen. We beloven dat we uw gegevens veilig zullen bewaren.