Dankort + VISA/Dankort Mastercard VISA JCB Maestro

Bornholmerhampen

Biodynamisch geproduceerde Deense hennepthee wordt met de hand geplukt en gedroogd op Bornholm

Een echt Deens ondernemersverhaal met het hart op de juiste plaats. Lees het verhaal van Signe en Emmanuel's reis, van idee tot ontwikkeling zijn er 8 verschillende en zeer bijzondere henneptheeën.

preload spinner

Bornholmerhampen bestaat uit Signe en Emmanuel, Denemarken en Argentinië in een prachtige vereniging op Bornholm, samen werken ze al zes jaar met hennep. Met een achtergrond in de academische wereld en in de IT wilden ze allebei hun werkende leven veranderen, dichter bij de natuur om hen heen komen en een verschil maken in relatie tot een groenere en evenwichtigere levensstijl. Ze beginnen geïnteresseerd te raken in en kijken naar de toekomst: wat is er nodig in Denemarken en in de wereld? Meer aandacht voor groene gedachten en acties, duurzame productie en levensstijl, rust en zingeving, aarding.

De vraag was: kan dit alles worden omgezet in zinvol werk?

 

Ze begonnen hennep te zien in winkels, onderzochten het verder en ontdekten dat hennep een super duurzame plant is:

Hennep is een plant die goed is voor klimaat en milieu

Bij krachtige bladgroei zet hennep tijdens fotosynthese grote hoeveelheden CO2 om in zuurstof

Kwelt het land van de boer niet

Kortom, hennep is een lekkere superfood

Super duurzaam → klimaatvriendelijk eten

Heeft potentieel een veelvoud aan toepassingen

 

Dit alles, in combinatie met de groene visies voor Bornholm, deed hen denken: Bornholm is de plek om een ​​groen hennepavontuur te beginnen.

Hun visie is om via het werken met hennep een bijdrage te leveren aan een groene transitie.

Ze waren ook in de buurt van het lokale eilandarchief van Bornholm en konden lezen dat er een oude traditie is van hennepteelt op Bornholm. Zo verwijst de Koninklijke Deense Landhusholdningsselskabsskrifter (ed. 1804) naar hennep als een wijdverbreide commerciële plant op Bornholm.

Met de ontwikkeling van industriële hennep, een geraffineerde hennep, is het weer mogelijk geworden om legaal hennep te telen en al het potentieel van hennep te benutten.

Hun nicheproduct: biodynamische hennepthee - de Scandinavische groene kruidenthee - een van de meest duurzame theesoorten op de markt:

Jaar 1: biologisch - / jaar 2: biologisch-dynamisch

Biodynamica is gebaseerd op een holistisch begrip van de interactie tussen natuur, landbouw en de kosmos waar we allemaal deel van uitmaken. Dat is aandacht voor de fasen van de maan, de positie van de planeten ten opzichte van de sterrenbeelden (wat overigens heel gewoon was onder boeren om op te letten voordat we de superefficiënte industriële landbouw kregen) en eigenlijk weten we allemaal dat we worden beïnvloed door de zon moeten planten licht hebben om te groeien, de maan is belangrijk voor eb en vloed - en de menselijke hormoonhuishouding, etc.

Geen pesticiden of herbiciden + homeopathische preparaten om
bodem en planten versterken

Biodynamische methode is het beste voor het vastleggen van CO2 in de bodem

Biodynamische methoden versterken de biodiversiteit in en om het veld

Hoog eiwitgehalte in biologisch-dynamische tarwe

 

Interesse van chefs in biodynamische producten: betere smaak! Dit komt onder meer door het siliciumpreparaat dat over de planten wordt verspreid, silicium helpt de fotosynthese en suikerproductie in de individuele plant te versterken, wat op zijn beurt van groot belang is voor de smaak van het uiteindelijke voedsel

De hennep wordt met de hand geoogst! Uitdaging en keurmerk

Met de hennepthee te bieden met een Nordic groene kruidenthee, geteeld onder duurzame omstandigheden, veel theesoorten uit Azië worden besproeid met bestrijdingsmiddelen, geen lang transport vanuit Azië

In Bornholmerhampen proberen ze in al hun productie een circulaire manier van denken op te nemen, zodat er zo min mogelijk afval in de productie is, wat ook goed aansluit bij de biodynamische manier van denken: de filosofie is juist dat de individuele boerderij moet worden kunnen functioneren als één organisme, waarbij planten en dieren deel uitmaken van een evenwichtige productie en in interactie met de omgeving.

Zo zijn ze een samenwerking aangegaan met het bedrijf Økolyst: Økolyst produceert biodynamische gember- en kurkumashots, ze kopen vervolgens de perskoek van gember en kurkuma en gebruiken deze als smaakstof in de twee mengsels die we hebben met gember en kurkuma.

Van de hennepstengels die ze over hebben na het gebruik van bladeren en bloemen voor thee, ontwikkelen ze in samenwerking met een groot Deens architectenbureau een duurzaam bouwmateriaal - hierover later in het proces meer!

De geschiedenis van thee

Wat is thee precies? Kortom, thee is een drank die wordt gemaakt door eenvoudig heet water over aromatische bladeren te gieten. Wist je dat thee na water de meest gedronken vloeistof ter wereld is? Thee is verkrijgbaar in talloze varianten. Hier o.a. zijn onder andere: groene thee, zwarte thee, witte thee, oolongthee, rooisbosthee (rode thee), matcha-thee, fruitthee en kruidenthee. Eigenlijk wordt thee opgevat als bladeren van de theestruik camellia sinensis. Thee komt oorspronkelijk uit China, waar het werd beschouwd als een drank met helende effecten. De bladeren van de theestruik bevatten ook cafeïne zoals we die kennen van koffie, daarom was het ook een populaire drank tijdens de werkdag. De thee was via. Portugese kooplieden brachten in de 16e eeuw naar Europa. Vooral in Engeland won thee in de 17e eeuw aan populariteit, waar het tot op de dag van vandaag de favoriete warme drank is.

Kruidenthee en vruchtenthee zijn termen die worden gebruikt voor thee gebrouwen op gedroogd fruit of kruiden, die dus niet de bladeren van de theestruik bevat. daarentegen worden ze vaak aangevuld met oude geneeskrachtige kruiden. Hier kunnen we soorten thee noemen zoals: kamillethee, rozenbottelthee, rozenthee of hennepthee. Bij Bornholmerhampen richten ze zich op de productie van 100% biodynamische hennepthee.


Hennep Thee

Hennep Thee is een uiterst smakelijke thee die de laatste jaren terecht in populariteit is toegenomen. Qua smaak heeft het een licht kruidige smaak en kan het een beetje doen denken aan een milde groene thee. De hennepthee bij Bornholmerhampen wordt gemaakt van biologisch-dynamische industriële hennep. Industriële hennep is een verfijnde hennepsoort waarbij de euforische stof THC (tetrahydrocannabinol) uit de plant is geëxtraheerd. Hampeteen werkt uitstekend zowel als lunchthee of avondthee, of gewoon voor een moment van rust en bezinning. Hennep smaakt ook nog eens erg goed, en in Bornholmerhampen wordt het 100 procent biodynamisch geproduceerd, zonder gebruik van pesticiden.